1 στα 3 παιδιά έχει υποστεί bullying

bullying

Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο εκφοβισμός μπορεί να είναι χειρότερος από την κακοποίηση.

Η συζήτηση για το bullying στην παγκόσμια κοινότητα καλά κρατεί, και είναι λογικό να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το φλέγον θέμα, καθώς 1 στα 3 παιδιά παγκοσμίως αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια στιγμή bullying από άλλα παιδιά.

Και στη χώρα μας ο σχολικός εκφοβισμός τείνει να εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά bullying, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφονται κρούσματα σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Την άμεση επίδραση του bullying σε ένα παιδί μπορούμε να τη δούμε, στη συμπεριφορά του που αλλάζει. Τι επίδραση όμως έχει ο εκφοβισμός από συνομηλίκους στα παιδιά όταν μεγαλώνουν;

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας αποκαλύπτει ότι ο αντίκτυπος του σχολικού εκφοβισμού στην ενήλικη ζωή είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο φανταζόμαστε, καθώς τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή τους από τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, συναισθηματική και σωματική, από ενήλικες.

Η κακοποίηση ή η παραμέληση από έναν ενήλικα μπορεί να κάνει το δύσκολο ταξίδι της ζωής ενός παιδιού ακόμα δυσκολότερο. Όμως το να βασανίζεται από τους συνομιλήκους του μπορεί να αφήσει ιδιαίτερα βαθιές ουλές.

Όπως και να έχει, τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Τόσο η κακοποίηση όσο και το bullying έχουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία, πληγώνουν και διαμορφώνουν τα παιδιά, επηρεάζοντας την ενήλικη ζωή τους.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone