Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν βρει τον δρόμο τους σε πάρα πολλά Ελληνικά σπίτια και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πάρα πολύ απλός: μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη οικονομία στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Είναι αλήθεια ότι οι μειώσεις στον λογαριασμό είναι ορατές σχεδόν αμέσως, πολλοί μάλιστα λένε ότι βλέπουν σημαντικές αλλαγές ακόμη και στον πρώτο λογαριασμό μετά την αλλαγή. Αυτό εννοείται ότι στις μέρες που ζούμε οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη οικονομική δυσπραγία, είναι ένα μεγάλο υπέρ για πάρα πολλούς Έλληνες.

Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι το γεγονός ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν κι ένα άλλο όφελος, πολύ πιο μεγάλο και πιο σημαντικό: βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση της ρύπανσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που όλος ο Κόσμος περνάει μια μεγάλη οικολογική κρίση. Γιατί και πώς γίνεται αυτό όμως;

Οι παραδοσιακοί θερμοσίφωνες απαιτούν πολλή ενέργεια

Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό: ο παραδοσιακός θερμοσίφωνας που δουλεύει με το ρεύμα χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να ζεστάνει το νερό της δεξαμενής του και να το διατηρήσει ζεστό. Για να καταλάβετε, μαζί με τον φούρνο είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού κι ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ρεύματος στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Όσο περισσότεροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες υπάρχουν λοιπόν, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ανάγκες για ενέργεια, άρα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ρύπανση που δημιουργούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια είναι μία από τις λεγόμενες καθαρές πηγές ενέργειας αφού δεν παράγονται καθόλου ρύποι κατά την παραγωγή της. Επιπλέον, είναι μια πηγή ενέργειας που όχι μόνο είναι ανεξάντλητη, αλλά είναι και δωρεάν. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια και καταφεύγει στην χρήση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο τις ιδιαίτερα ψυχρές μέρες και νύχτες του χειμώνα. Εννοείται λοιπόν ότι το λεγόμενο «ενεργειακό αποτύπωμα» του είναι σαφώς μικρότερο από αυτό του παραδοσιακού θερμοσίφωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του αναβαθμίζει και την ενεργειακή κατάταξη του σπιτιού.

Πως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες προστατεύουν το περιβάλλον

Με απλά λόγια, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αντικαθιστά μία εξαιρετικά ενεργοβόρα συσκευή με τεράστια κατανάλωση ρεύματος και μειώνει δραματικά τις ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού. Αν λοιπόν πολλά σπίτια τοποθετήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, τότε θα μειωθούν σημαντικά και οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια αφού θα έχουν ξεφορτωθεί τις πιο ενεργοβόρες συσκευές τους. Μικρότερη ανάγκη για ενέργεια σημαίνει και λιγότερη παραγωγή ενέργειας αλλά και μικρότερες ανάγκες για καύσιμα και λιγότεροι ρύποι, οι οποίοι κι ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και άλλα οικολογικά προβλήματα.